+36 1 322 0032 | BELÉPÉS
travelorigo.com

Burano

Burano

Burano

Burano szigete a velencei lagúnák egyik ékszerdoboza, amely Velencétől mintegy 7 kilométerre fekszik. Burano számos szigetből áll, amelyeket hidak kötnek össze.

Muranohoz hasonlóan Burano is sokáig közigazgatásilag nem Velencéhez tartozott, korábban a közeli Torcelloból kormányozták. Annak ellenére, hogy Burano 8000 fős, virágzó várossá nőtte ki magát, mindig Murano árnyékában élt, soha nem rendelkezett olyan kiváltságokkal.

Burano a csipke szigeteként is ismert, hiszen évszázadokon át a halászat és csónakkészítés mellett a csipkekészítés tartozott a sziget fő húzóágazatához.

Burano színes házai

Burano nevezetességei

Burano nevezetességei közül elsősorban színes házait, a Csipkekészítő Iskolát és a Szent Márton templomot érdemes kiemelni. A színes házak és a minőségi csipkekészítésnek köszönhetően Burano világhírnévre tett szert már a 16. század folyamán is.

 

Buranoi színes házak

A legendák szerint azért festették színesre a házakat, hogy még a legnagyobb ködben is hazataláljanak a tengerről.

A változatos színvilágot a mai napig az önkormányzat feladata megtartani, ők adják ki az engedélyt, hogy melyik házat milyen színűre lehet festeni. Nagy gondot fordítanak arra, hogy megtartsák a város azon tulajdonságát, amely közrejátszott Burano világhírnevében.

Színes házak, Burano

Buranói csipke és Csipkekészítő Iskola

Burano asszonyai évszázadokon át csipkekészítésből tartották fel magukat. Kiváló kézügyességüknek köszönhetően a buranói csipke híre már a 16. században messzire szállt, ettől kezdve hivatalosan is a csipkekészítéssel foglalkoztak. A buranói csipke rövid időn belül egész Európa keresett luxuscikke lett, amelyet a helybéli nők kortól és társadalmi rangtól függetlenül műveltek.

Burano - csipkeverő asszonyok

A csipkekészítés igen hosszadalmas művelet. Egy csipketerítő elkészítése például hónapokat is igénybe vehet, amelyre több ezer euró ellenében tehetünk szert.

A csipkevarrás a 18-19. század körül átmeneti hanyatlásba esett, azonban a század 2. felében ismét virágzásnak indult, miután megnyitották a buranói csipkeiskolát. Az iskolát Francesca Memo tudása alapján indították, ő volt ugyanis akkoriban az utolsó buranói hölgylakos, aki ismerte a hagyományos csipkevarrás technikáját és továbbadhatta tudását a fiatalabb generációnak is, megalapozva ezzel a csipkekészítés újbóli virágzását.

Velencei utunk során érdemes ellátogatni a Csipkekészítő Iskolába (Scuola del Merletto) a Galuppi térre, ahol betekintést nyerhetünk a csipkekészítés rejtelmeibe és megismerhetjük a történelmi aspektusait is.

Burano - csipkekészítés mesterfokon

Szent Márton templom

A Csipkekészítő Iskolával szemben található Szent Márton templom szintén Burano nevezetességeit ékesíti. Egyedisége ferde tornyában rejlik, amely az aprócska tarka házak fölé magasodik.

Burano és a halászat

A buranói férfiak évszázadokon át foglalkoztak halászattal és csónakkészítéssel, a hal jelentette a legfontosabb bevételi forrást a helyiek számára. Napjainkra csökkent a halászat jelentősége, manapság csupán pár száz halász él a szigeten, akik fogásukat rendszeresen a Rialto piacon értékesítik.

Buranói halász 

 • Burano - 1
 • Burano - 2
 • Burano - 3
 • Burano - 4
 • Burano - 5
 • Burano - 6
 • Burano - 7
 • Burano - 8
 • Burano - 9
 • Burano - 10
 • Burano - 11
Velencei Karnevál 2025