+36 1 322 0032 | BELÉPÉS
travelorigo.com

Szent Márk-székesegyház

Szent Márk-székesegyház

Szent Márk-székesegyház - Velence


A Szent Márk-székesegyház (Basilica di San Marco) a Szent Márk tér keleti részén található, és Velence egyik legismertebb, és legszebb látnivalója. Mindig is ez volt a város legfontosabb temploma, nemcsak vallási, hanem közéleti központként is működött. A bazilika a dózsék kápolnájaként és beiktatásuk helyszíneként is szolgált, itt fogadták a pápákat, uralkodókat és a külföldi követeket. Ezért a város vezetése különös figyelmet fordított a díszítésre, és az épület állapotának megőrzésére is.

Szent Márk-székesegyház története

Az első templomot Szent Márknak, Velence védőszentjének földi maradványainak őrzésére az első patrónus, Szent Teodor temploma helyére építették 882-ben. A maradványokat egy alexandriai kolostorból csempészte ki két hajós, Rustico da Torcello és Buono Tribuno da Malamocco. A templom leégett 978-ban IV. Pietro Candiano dózse elleni lázadás során, az újjáépítésnek azonnal újrakezdtek I. Pietro Orseolo dózse parancsára. Később, a Velencei Köztársaság hatalmának növekedése miatt szükségét érezték egy, a város hatalmát jobban kifejező templom építésére, aminek 1063-ban hozzá is kezdtek. A jelenleg is látható bazilikát 1094-ben szentelték fel, és Szent Márk ereklyéit márványszarkofágba, a mai főoltár alá helyezték el.

Szent Márk-székesegyház


Szent Márk-székesegyház építészete

A bazilika alaprajza bizánci templomok mintájára görög keresztet formáz, és a központi kupolás formát vette fel - a központi kupolát további 4, oldalhajónként 1 veszi körbe. A belsejét évszázadokon keresztül újabb és újabb arany hátterű mozaikkal díszítették, így mára, a 4240 négyzetméternyi falfelületet beborító alkotások az épület legfőbb értékei közé tartoznak. A XIII. században elkészült a narthex, a templom előcsarnoka, a Szent Alipio kapu, és az Enrico Dandolo dózse által vezetett, negyedik keresztes hadjáratban Konstantinápoly kifosztásával a templomba került a négy bronz ló, számos kereszt, ereklyetartók, márványlapok, oszlopok. Érdekesség, hogy a 4 ló egyike a világ legtöbbször ellopott műtárgyainak.  Az elkövetkező 4 évszázad során megépítették a keresztelőt, továbbá a Szent Izidor, Mascoli, és a Zen kápolnát, valamint a Nikopedia Madonna ikon oltárát. 1807-ben Napóleon parancsára, a San Pietro di Castello helyére lépve lett templomból székesegyház, és Velence Patriarchátus székhelye.

Szent Márk-székesegyház belülről

A Szent Márk székesegyház gazdagon díszített épülete alapvetően a bizánci formavilágra épült, azonban az évszázadokon át elvégzett felújítási és átépítési munkálatoknak köszönhetően minden kor rajta hagyta a nyomát, ami nagyban elősegíti a mai, sokszínű Velence karakterének megértését.  Az épület mind kívül, mind belül márvánnyal, mozaikkal és faragásokkal van díszítve, melynek egy részét a Konstantinápolyból elrabolt darabok közül használták fel. A kétszintes főhomlokzatot és az oldalhomlokzatokat egy erkéllyel választották el egymástól. A felső szinten a lunettában a mozaikképek Maffeo Verona alkotásai, és a Sírba tétel, Krisztus a pokol tornácán, Feltámadás és a Mennybemenetel látható rajtuk. Felettük gótikus szobordíszítés, majd a középső ív fölött Niccolo Lamberti Szent Márk alakja látható, angyalokkal körbevéve. Feltehetően Niccolo fia, Lamberti készítette a másik íven látható szobrokat, melyek védőszenteket ábrázolnak.
A középső ív mögött  látható a négy ló, melyek csak másolatok, az eredeti darabokat a templomban őrzik. A lovak nyakán látható kantár utólag került a szobrokra, ugyanis az egyik szállítás során túl nagynak és nehéznek bizonyultak, ezért le kellett vágni a lovak fejét. A helyreállítás utáni nyomokat csak a kantárok segítségével tudták eltüntetni. A Konstantinápolyból származó  főbejárat ajtószárnyai fölött az Utolsó ítélet, a többi boltíven Szent Márk hazahozatalának ábrázolása látható négy jelenetben, a bejárat mellett, kétoldalt Szent György és Szent Demeter alakja áll.

A székesegyház nem csak impozáns külső megjelenését, de az évszázadok során felhalmozott műtárgyak és műalkotások kifogyhatatlan tárházát is kínálja. Számtalan látnivalót kínál a galérián kialakított múzeum, a kincstár, a kápolnák, a Pala d'Oro, a mozaikok és a szobrok, műtárgyak rengetege.


Olaszország más templomaihoz hasonlóan a tilos a belépés rövidnadrág, rövid szoknya és fedetlen vállak esetén.

  • Szent Márk-székesegyház - 1
  • Szent Márk-székesegyház - 2
  • Szent Márk-székesegyház - 3
  • Szent Márk-székesegyház - 4
  • Szent Márk-székesegyház - 5
  • Szent Márk-székesegyház - 6
  • Szent Márk-székesegyház - 7
  • Szent Márk-székesegyház - 8
  • Szent Márk-székesegyház - 9
Velencei Karnevál 2025