+36 1 322 0032 | BELÉPÉS
travelorigo.com

Szent Márk tér

Szent Márk tér

Szent Márk tér - Piazza San Marco

A Szent Márk tér (Piazza San Marco) Velence központja és a legismertebb látnivalója is egyben. Napóleon a Velencei Köztársaság meghódításakor a "világ legszebb szalonjának" nevezte.

Szent Márk tér


A Szent Márk tér felépítése

A szabálytalan téglalap alakú terület 56-82 méter széles, és 175 méter hosszú. A  jelenleg látható formája nem egyetlen alkotó műve, hanem az évszázadokon át, a város növekedésével lépést tartó átalakításoknak köszönhető. A IX. század elején Szent Márk földi maradványait hazahozták Alexandriából, ezért a város akkori védőszentjének, Szent Tódornak szerény bazilikáját valamivel távolabbra, a mellette található San Geminiano templomot pedig a Rio-Badoer partjára költöztették át. A XII. században a Batario-csatorna betemetésével, és a San Geminiano templom ismételt áthelyezésével jelentősen megnövelték a tér méretét. Az építési módját jelentősen befolyásolta a bazilikának a Dózse Palotával egybeolvadó épülete, így lényegében a tér együtt bővült a templommal. Az évszázadokon átívelő folyamatos, kisebb-nagyobb átalakításoknak végül Napóleon vetett véget, a Napóleoni Szárny kialakításának érdekében a többszöri költözést megélt San Geminiano templomot végleg lebontották.  A jelenleg is látható tér kőpadlózatát Andrea Tirali építtette a XVIII. században.

Látnivalók a Szent Márk téren

A Szent Márk tér folytatását a tenger felé Piazettának nevezik. Itt található a Liberia (mely a könyvtárnak és a Régészeti Múzeumnak ad helyet), valamint Szent Tódor és Szent Márk oszlopa is.

Szent Márk tér - Velence

A Szent Márk tér Velence legnagyszerűbb látványosságainak szolgál otthonául. Az északi oldalát a XII. században épült Régi Prokuráciák (Procuratie Vecchie) 152m hosszú tömbje, a déli oldalát az Új Prokuráciák (Prokuratie Nuove) keretezi, melyet 1582-ben Vincenzo Scamozzi kezdte el építeni, és Baldassarre  Longhena fejezte be az 1600-as évek közepén.  Ez adott otthont a város legfontosabb hivatalnokainak, a prokuráturoknak, illetve a Szent Márk bazilika és a kincstár gondnokainak. A két különálló épületet köti össze a Napóleoni Szárny, mely jelenleg a Correr Múzeumnak ad helyet. A székesegyházzal szemben a Harangtorony (Campanalie) látható, melynek 98,6 méteres magasságáról gyönyörű kilátás nyílik nem csak Velencére, hanem az Alpokra is. A bazilika bal oldalán a Dózse-palota, míg jobb oldalon az Óratorony (Torre dell'Orologio) látható.


A Szent Márk tér a maga nemében páratlan látványosság: a különböző művészeti stílusok keveredése ellenére (gótikus, bizánci, és neoklasszicista stílusok) harmonikus egységet mutat.


A terület az év nagy részében zsúfolásig van telve a turistákkal, valamint a tér jelképének számító galambokkal is.

 

  • Szent Márk tér - 1
  • Szent Márk tér - 2
  • Szent Márk tér - 3
  • Szent Márk tér - 4
  • Szent Márk tér - 5
  • Szent Márk tér - 6
  • Szent Márk tér - 7
  • Szent Márk tér - 8
Velencei Karnevál 2024